Advertentie

Artikel

Top 5 dingen die we gaan missen van Winamp

Rutger Uittenbogaard

Gepubliceerd

Er is geen plaats meer voor mediaspeler Winamp. Na vijftien jaar trouwe dienst heeft bedrijf AOL besloten op 20 december 2013 te stoppen met het aanbieden van de audio-software. Voor de miljoenen mensen die deze speler al sinds de jaren ’90 gebruiken is dat slecht nieuws. Tijd om terug te kijken naar vijf dingen die we gaan missen aan Winamp.

Top 5 dingen die we gaan missen van Winamp

Winamp-skins: van prachtig tot twijfelachtig

Op papier was het een uitstekend idee: iedereen kon het uiterlijk van Winamp volledig naar wens aanpassen met zogenaamde skins. Winamp-gebruikers konden rekenen op de grenzeloze creativiteit van de community, met als resultaat hele websites gericht op het aanbieden van persoonlijke Winamp-skins.

De resultaten waren… wisselvallig. Sommige waren prachtig gemaakt en gooiden de complete interface van het programma op zijn kop; anderen waren zacht gezegd amateuristisch in elkaar geflanst. Zoals je hieronder ziet varieerden de skins van voetbalthema’s tot een knalrode Ferrari-Winamp, tot een volledig naar Batman-gadgets gemodelleerde skin.

3 Skins Winamp

Psychedelische visualisaties

De Visualisatiemodus was een populaire optie voor feestjes. Op het ritme van de muziek werd het beeldscherm gevuld met psychedelische kleuren en animaties, die de muziekervaring nét even wat intenser maakten.

Visualisation Winamp

De miniatuurspeler

Winamp stamt uit het MSN-tijdperk, waarin de jeugd al chattend mp3’s downloadde via KaZaa en mijnenveger speelde op de pc. Winamp maakte dit multitasking een stukje aangenamer, dankzij de mini-player. Deze kleine balk bevatte de belangrijkste opties, plus een stel onduidelijke icoontjes voor minimaliseren en maximaliseren van het venster.

Mode Mini-player Winamp

Lichtgewicht speler

Er waren trouwe Winamp-fans die het aandurfden om dat ene programma van Apple, iTunes, te installeren. Dat was even schrikken. Niet alleen duurde het downloaden van iTunes met een 56k modem al gauw een half uur, ook het programma zelf was een stuk trager en groter dan het oude vertrouwde Winamp. iTunes verdween vaak direct weer in de virtuele prullenmand, alleen de afkeer van het programma bleef behouden.

Nu Winamp ophoudt te bestaan zullen iTunofoben zich moeten wenden tot programma’s als AIMP of FooBar2000.

De legendarische jingle

“Winamp: it really whips the llama’s ass.” Gaat er bij het horen van deze zin een belletje rinkelen? Dan ben je een echte Winamp-fan. Deze ‘jingle’ was het standaarddeuntje wanneer je Winamp voor het eerst installeerde en op Play klikte. Het was het deuntje van een hele generatie.

Ondanks het feit dat AOL Winamp niet meer ondersteunt of aanbiedt vanaf 20 december is nog niet alles verloren voor verwoede Winamp-fans. Hier op Softonic.nl download je Winamp gewoon nog, ook al zullen er in de toekomst geen updates meer uitgebracht worden voor het programma. Is dat erg? Nee hoor, wij hebben Winamp stiekem ook al jaren niet meer geüpdatet, maar gebruiken het nog vaak genoeg.

Wat zijn jouw beste herinneringen aan Winamp?